Hangi Yoga Tarzı Size Daha Uygun? Bedeninize ve Ruhunuza En Uygun Yoga Stilini Keşfedin

Ashtanga Yoga
Vinyasa Yoga
Bikram Yoga
Kundalini Yoga
Yin Yoga
Hatha Yoga

Özellikle pandemi döneminin verdiği stres, evde kalma zorunlulukları ve aşırı kaygı sebebiyle rahatlamak ve hareket etmek istediğimiz bir dönem geçiriyoruz. Sosyal ağlarda ya da arkadaş çevrenizde yoga yapan kişileri bir şekilde duyup, görüp, anlatılan onca güzel etkisine kulak vererek yogaya başlamak istiyorsunuz fakat nereden başlayacağınızı, nerelerden ders almanız gerektiğini ve neye ihtiyacınız olduğunu bilemediğinizden dolayı bir türlü başlayacak enerjiyi kendinizde bulamıyor olabilirsiniz. Tüm bu sorulara yanıt bulabileceğiniz bilgilerin hepsini bu yazıda toparladım!

Ashtanga Yoga

Bedene nefes veren, odaklanmayı ve hareket gücünü tetikleyen en etkili yoga tarzıdır. Hindistan’ın Mysore kentinde 1970’li yılların en popüler yoga stilidir Ashtanga Yoga. Kademeli ilerlenen 6 değişmeyen asana (poz) dizisinden oluşur. Nefes (pranayama), görsel odak noktası (dristi) ve pozun kendisi arasındaki bağlantıya vurgu yapılır.

Her zaman istediğiniz güçlü, zayıf vücudu verebilecek atletik bir uygulama istiyorsanız Ashtanga Yoga tam size göre. Fiziksel ve zihinsel ağrılar çekebilirsiniz belki, ama faydaları ve farkındalığı tüm bunlara değer.

Vinyasa Yoga

Denge içinde yüzen sürekli bir akış halinde olan yoga tarzıdır Vinyasa Yoga. Ashtanga Yoga’dan ilham alınarak türemiştir ve yaratıcı asana dizileriyle beraber her nefeste farklı bir poza girilir. Müzik, donanım ve eğitmenin tarzıyla da şekillenen dans benzeri bir sekans içinde öğrenciler adeta “akar”. Bloklar, kayışlar, yastıklar ve tütsü kullanılabilir. Hiçbir Vinyasa dersi yaratıcılığından dolayı bir diğerine benzemez. Savaşçılar, güneşi selamlama, esneme pozları gibi bir çok asanayı bu sekanslarda bulabilirsiniz.

Süreçte hızlı ilerlemek, bolca terlemek ve esnemek istiyorsanız ve sürekli aynı dizimi yapmaktan hoşlanmıyorsanız bu stil size göre diyebilirim. Her eğitmenin tarzı farklı olabileceği için, birden fazla sınıfa girip eğitmenlerin tarzından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Bikram Yoga

Bol bol ter, denge ve yine ter! Adı, 1970’lerde sistemi oluşturan Bikram Choudhur’dan gelen Bikram Yoga, nemli ve sıcak bir odada 26 asananın ikişer defa yapılmasıyla oluşturulan bir dizidir. Yoğun terleme kasların gevşemesine izin verir ve bu sayede toksinlerin vücuttan atıldığına inanılır. Dersler sadece Bikram Yoga sertifikası alınan kişilerce gerçekleştirilebilindiğinden, sekanslar son derece tutarlıdır. 40 derece, yüzde 40 nem, 90 dakika, aynı duruşlar ve aynı hız. Eğitmen asanaları asla göstermez, bu ise grupta inanılmaz bir bağ oluşturur.

Terlemeyi, sekanslarda disiplini ve aynı düzeni istiyorsanız Bikram Yoga tam size göre. Yanınızdan suyunuzu eksik etmemeniz şart tabii ki. Bu yoga dersine girecekseniz eğer, ekstra kaymaz özellikli matları tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Kundalini Yoga

Farkındalık, meditasyon ve hareketin birleşimi Kundalini Yoga’ya genellikle “Farkındalığın Yogası” denilir. Omurganın tabanındaki enerjiyi harekete geçirmek ve aydınlanmaya ulaşmak için 7 çakradan yukarıya doğru harekete geçiren bu yoga tarzı, pranayama, meditasyon ve ilahiyi birleştirir. 70’lerin sonunda Batı’ya tanıtıldı fakat yüzyıllardır Hindistan, Tibet ve Nepal’de uygulanmaktadır.

Genellikle omurga enerjisi üzerinde çalışmalar içeren bu yoga sekansları ilk başlarda bunaltıcı hatta duygusal olabilir. Bu çok yönlü bir deneyimdir. Açık fikirli olduğunuzdan emin olun. Enerjiyi açığa çıkarmak için derslerde dans etmeniz, atlamanız ve şarkı söylemeniz gerekebilir. Ruhani ve çok yönlü bir uygulama istiyorsanız sizin için en iyi seçim Kundalini Yoga’dır.

Yin Yoga

İçinizi yansıtan, esneten, uzatan ve nefes aldıran yoga: Yin Yoga. Tao kavramındaki yin ve yang bütünündeki yang daha çok hareket ve ısı üretirken yin ise iyileştirici, yumuşatan daha restoratif faaliyetleri içinde barındıran bir yapıya sahiptir. Yin yogada yüzeysel kas dokularının daha derinine inip eklemler, bağ dokular ve kemikler uzun tutuşlarla beraber gevşer ve rahatlar.

Dersler yavaş geçer, sessizlik hakimdir ve her asanada 1 ile 20 dakika arasında kalınır. Çok az hareketi vardır ve pelvik tabanı güçlendirmek, kalçaları ve alt sırt tabanını serbets bırakmak ve meridyenleri(vücuttaki ince enerji kanallarını) uyandırmak için 18-24 duruştan oluşan bir dizidir. Terletmese de kolay değildir. Pozlardaki uzun duruşlar bazen rahatsız edici olabilir.

Bu yoga tarzı esnemek, eklem stabilitesini geliştirmek ve bağ dokuları güçlendirmek isteyen aktif insanlar için mükemmel bir uygulamadır. Rahatlatıcı ve onarıcı etkisiyle derin sessizlik içinde yin yoga yapmaya hazır olun. Ommm

Hatha Yoga

Her yoga stilini kapsayan yoga tarzıdır. Ashtanga gibi güçlü stillerin de olmak üzere tüm yoga tarzlarının temellerini oluşturur. Genellikle her asana arasında akış olmayan yavaş ve nazik bir yoga tarzı olarak bilinir Batı’da. Her pozu iyi kavramak ve fayda sağlamak için derin nefes almaya daha fazla odaklanılır.

Yogaya yeni başlıyorsanız ve her detayı öğrenmek istiyorsanız Hatha Yoga başlamak için harika bir yoldur. Üstelik başlamak için özel bir ekipmana ihtiyacınız yoktur, rahat giyinseniz yeterli!

Artık tüm yoga tarzlarını en ince detayına kadar öğrendiğinize göre, aralarından size en yakın olanına karar verip gönül rahatlığıyla başlayabilirsiniz.

Üstelik yogaya yeni başlayanlar için gün gün hazırladığım Yoga Başlangıç Serisi programına ücretsiz ulaşabilir, yogayı en temeliyle deneyimleyebilirsiniz!

Similar Posts